De fysiologische kettingen – Methode Busquet

AVVOORWOORD

De fysiologische kettingen vormen een anatomische en fysiologische lezing van het menselijk lichaam. Het is geen theorie.

Ik ben kinesitherapeut sinds1968, osteopaat sinds 1979 en doceerde tot 1992 aan het College voor Osteopatie van Sutherland tot 1992. Op dat moment voelde ik de behoefte om wat afstand te nemen om me volledig toe te wijden op een werk van integratie, synthese en coherentie van alles wat ik geleerd had. Het decoderen van het lichaam in werking, op alle niveaus, in een systeem van kettingen, is een evidentie geworden en is de rode draad geweest gedurende tientallen jaren.

De moderne medische wetenschap evolueert in de richting van specialisatie. Dit is een bron van voorruitgang maar tevens van verbrokkeling van de patiënt. De methode van kettingen stelt ons in staat om de onderlinge relaties tussen alle delen van het lichaam bloot te leggen, ze te verenigen door een zo compleet mogelijk handmatig onderzoek en door een behandeling met een globaal einddoel.

De opzet van de kettingenmethode is niet om ziekten te behandelen, die het vakgebied zijn van de geneeskunde, maar om disfuncties te behandelen teneinde de patiënt in een functioneel evenwicht te herstellen dat nodig is om opnieuw een gezonde dynamiek te creëren.

PRESENTATIE VAN DE KETTINGEN

Het lichaam is een genetisch geprogrammeerde organisatie. Zijn programma berust op zijn anatomie en de fysiologie

De fysiologische kettingen stellen de anatomische circuits voor die de statiek, de dynamiek en de compensaties beheren.

Er zijn twee types kettingen :

De statische kettingen : bindende

• De statische musculoskeletale ketting,
• De statische neurovasculaire ketting,
• De statische viscerale ketting.

De dynamische kettingen : spieren

• De spierkettingen voor het buigen,
• De spierkettingen voor het strekken,
• De gekruiste spierkettingen voor het openen,
• De gekruiste spierkettingen voor het sluiten.

Op dit methodische, anatomische doek, wordt de organisatie gerealiseerd door het programma van de fysiologie dat geassocieerd is met automatische systemen
van regulering, van herlancering :

• de proprioceptie : herbalancering van het musculoskeletale,
• de homeostase : organische herbalancering.

Het basisprogramma is genetisch ingesteld om te zorgen voor een goede werking, een goede gezondheid.

DOELSTELLINGEN VAN DE KETTINGENMETHODE

Disfuncties behandelen

De disfuncties verschijnen wanneer het evenwicht tussen de fysiologie, die normaal autonoom is, verstoord wordt door spanningen. De spanningen vertalen zich op niveau van één of meerdere kettingen en ontregelen de harmonieuze werking.

De behandeling is gericht op het losmaken van spanningen in verschillende kettingen om het organisme zijn natuurlijke werking terug te laten vinden. Deze behandeling respecteert de fysiologie van elke leeftijd, van baby tot volwassene, van sportlui tot personen in zittende beroepen en ouderen.

De zogenaamde kettingenmethode behandelt disfuncties. Ze behandelt geen pathologie. Bij erfelijke problemen, belangrijke letsels, pathologieën, is het doel van de methode alleen het verlichten van de pijn, het functioneren van de patiënt te verbeteren binnen de perken van zijn/haar capaciteit.

NEEM CONTACT MET ONS OP

markunread_mailbox

FORMATION BUSQUET

19, avenue d’Ossau – 64000 Pau (F)

phone_in_talk

33 ( 0 ) 5 59 27 00 75

(Frans, Engels en Spaans gesproken)

mail

manager@methode-busquet.com